Bij een wintersportvakantie hoort natuurlijk skiën, langlaufen en snowboarden, maar zeker ook niet onbelangrijk is lekker eten en drinken. Wat dat betreft zit je helemaal goed in Tirol, want Tirol beschikt over een veelzijdige keuken, waar veel lokale ingrediënten gebruikt worden voor de maaltijden. Veel toprestaurants in Tirol vind je direct aan de skipistes. Het is dus mogelijk om tijdens je skitocht even te pauzeren onder het genot van een heerlijke maaltijd en een lekker drankje, om daarna weer tevreden verder te skiën. Populaire gerechten waar je aan de skipistes van kan genieten zijn o.a. tartaar van de alm-os en entrecôte van het Oostenrijkse wolzwijn.

Diverse Tiroler keukens

Tirol kent verschillende eigen gerechten, zoals wildgerechten en diverse soepen. Ook kun je in dit grote wintersportgebied verschillende soorten bergkaas kopen. Veel van de wintersportgebieden die deel uit maken van Tirol, hebben vaak hun eigen streekspecialiteiten.

Eetgewoonten

Vooral tijdens de wintersport ben je erg actief en dan zijn goede en voedzame maaltijden belangrijk. Omdat Tirol vooral bestaat uit grote en populaire skigebieden, wordt er hier veel aandacht besteed aan het eten. Hier vind je alvast de traditionele Tiroler eetgewoonten:

Ontbijt

Begin je wintersportdag eens met een heerlijk Tiroler ontbijt. Oostenrijkers en ook Tirolers zijn gek op zoet broodbeleg. Daarom vind je in het Tiroler ontbijt vaak heerlijke broodjes met verschillende soorten jam en honing. In veel hotels kun je zelfgemaakte honing en jam krijgen. Maar ook kaas en vlees zijn populaire soorten broodbeleg in Tirol. Populair is ook de Liptauer Käse, dit is een heerlijke roomkaas, bereid met verschillende kruiden en paprika. Verder is er ook nog de Tiroler Schinken. Dit gerookte spek is ook zeker de moeite van het proeven waard. Bij het ontbijt wordt meestal koffie, thee en/of vruchtensap gedronken.

Lunch

Normaal gesproken eten Oostenrijkers als lunch brood met verschillende soorten beleg. Toch eten de Oostenrijkers tussen de middag ook vaak warm. Ook in de skigebieden in Tirol wordt er ‘s middags vaak warm gegeten. Populair in Tirol is worst, waaronder braadworst, boerenworst of gebakken leverkaas.

Wat je vlakbij de skipistes vaak kunt eten is Tiroler Grösti. Dit zijn aardappelen met spekjes, ui en diverse groenten en kruiden, met daarop een gebakken ei. Vaak wordt dit gerecht geserveerd met een heerlijke frisse salade.

Diner

Als je de hele dag buiten in de sneeuw op je snowboard of je ski’s hebt doorgebracht, dan wordt het hoog tijd voor de voor Tirolers belangrijkste maaltijd van de dag. Het diner in Tirol bestaat meestal uit 3 gangen:

Voorgerecht

De maaltijd begint vaak met een lekker soepje. Er is in de restaurants in de wintersportgebieden veel keuze uit verschillende soorten soep.

Heel vaak zijn dat de populaire goulashsoep en de frittatensoep, een heldere vleesbouillon.

Hoofdgerecht

Het hoofdgerecht bestaat vaak uit een lekker stukje vlees met aardappels en pasta. natuurlijk is overal de overpopulaire schnitzel wel te krijgen.

Populaire soorten zijn Wienerschnitzel, Cordon Blue en Zigeunerschnitzel. Daarnaast is forel een populaire vissoort.

Nagerecht

Daarna wordt de maaltijd afgesloten met een heerlijk nagerecht. Zoals al eerder gezegd houden Tirolers erg veel van zoetigheid. Als nagerecht komt die zoetigheid weer terug, in combinatie met verschillende soorten deegwaren. Populair in deze wintersportarena zijn Apfelstrudel en Kaiserschmarrn (stukjes pannenkoek).

Dranken

Na het eten genieten de Tirolers vaak nog na met een lekker drankje, de Schnapz. Dit is een sterk alcoholisch drankje en erg populair in de wintersportgebieden. Daarnaast kun je natuurlijk ook genieten van een glas bier, wijn, glühwein en jägertee.

Populaire Tiroler gerechten

  • Osttiroler Schlipfkrapfen
    Soort deegtasje gevuld met aardappelpuree, geroosterde uien en bieslook.
  • Tafelspitz
    Vleesgerecht van gekookt rundvlees met gebakken aardappeltjes, groenten en kruiden.
  • Apfelkren
    Appel-mierikswortelsaus (wordt vaak gebruikt bij Tafelspitz).
  • Kaiserschmarrn
    Stukjes luchtige pannenkoek met poedersuiker en appelcompote of kersen.
  • Pitztaler Krapfen
    Soort deegtasje met een zoete vulling van vijgen, rode bosbessenjam met kaneel en kruidnagelpoeder.