Als je je wintersportvakantie in Tirol doorbrengt, waarom zou je deze dan niet combineren met een bezoek of kort verblijf aan de hoofdstad Innsbruck? Deze stad wordt ook wel de ‘wintersporthoofdstad van de Alpen’ genoemd. Het is de moeite waard de binnenstad van Innsbruck te bezoeken, al is het alleen maar vanwege een paar bijzondere bezienswaardigheden.

Kasteel Fürstenburg

De binnenstad van Innsbruck is ruim 800 jaar oud en één van de bezienswaardigheden is het 15e-eeuwse kasteel de ‘Fürstenburg’. Dit kasteel is vooral bekend geworden door het ‘Gouden dak’ dat gebouwd is in opdracht van Keizer Maximiliaan vanwege zijn huwelijk. Eén van de balkons van dit kasteel heeft een afdak van koperen dakpannen die verguld zijn. Dit balkon biedt je een prachtig uitzicht over de wintersporthoofdstad.

Maria-Theresien-Straße

Een belangrijke straat in Innsbruck is de Maria-Theresien-Straße. Als je tijdens je wintersportvakantie eens niet wil wintersporten, dan is een dagje shoppen in deze straat een mooi alternatief. Je vindt hier namelijk veel verschillende winkels en deze straat biedt ook nog eens een schitterend uitzicht op de hoge bergwand in het noorden van de stad, de ‘Nordkette’. Natuurlijk zijn er meer winkelstraten in Innsbruck te vinden. Uiteindelijk blijft dit wel een stad.

Wintersportstad

Naast de prachtige bezienswaardigheden, is Innsbruck ook een mooie wintersportstad. Deze stad is namelijk omgeven door verschillende wintersportgebieden. Er pendelt hier steeds een skibus heen en weer tussen de skigebieden en deze wintersporthoofdstad. Dankzij deze skibus zijn de omliggende skigebieden goed te bereiken vanuit Innsbruck. De Pistes van het hoogstliggende skidorp en de Stubaier Gletsjer zijn populaire skipistes in de buurt van Innsbruck, maar ook het skigebied de Nordkette is vanuit deze wintersportplaats prima bereikbaar. Je ziet in Innsbruck regelmatig wintersporters met ski’s of snowboards onder hun arm door de stad te zien lopen.

Skigebied Nordkette

Vanwege de toch wel moeilijke afdalingen en ook de off-piste afdalingen is dit skigebied niet geschikt voor beginnende skiërs. Maar voor de gevorderde skiliefhebbers is dit een spectaculaire uitdaging en dus zeker de moeite waard.

Olympische Winterspelen

Deze wintersportstad is vooral bekend geworden door de Olympische Winterspelen in 1964 en 1976. Het grote wintersportgebied rond Innsbruck is ‘Olympia SkiWelt Innsbruck’. Door deze Olympische Spelen heeft Innsbruck een sportief imago gekregen, dat eigenlijk altijd is gebleven.

Olympia SkiWelt Innsbrück

In dit skigebied vind je in totaal 233 kilometer pistes, waarvan 90 makkelijk, 110 gemiddeld en 33 moeilijk. De afdalingen liggen tussen hoogtes van 860 meter en 3210 meter. Deze worden verbonden door maar liefst 88 skiliften.

Naast de Nordkette heeft de wintersportstad ook een heel goede verbinding met de ‘Patscherkofel’. Van deze berg kun je vanaf verschillende hoogtes naar beneden skiën. De verschillende skipistes zijn bereikbaar met gondels, maar ook met wat sleepliften. Toch is het gebied relatief nogal klein. Het heeft eigenlijk niet meer dan 2 lange afdalingen van ruim 14 kilometer. Daarnaast zijn er nog wat kortere pistes voor de beginners. Het gebied is niet erg groot en bestaat eigenlijk uit 2 lange afdalingen van meer dan 14km. Daarnaast vind je hier nog wat kleinere pistes.

Skispringen

Nog steeds worden er in deze skistad verschillende wintersportevenenmenten georganiseerd, zoals bijvoorbeeld het Skispringen op het Vierschanzentoernooi. Daarnaast zijn er nog meer typische wintersportactiviteiten te doen in Innsbruck.

Snowboarden

Natuurlijk heeft ook de omgeving van Innsbruck meer gelegenheid tot wintersporten dan alleen maar skiën. Voor de snowboarders is er op de bergwand de Nordkette een snowpark, het Nitro Skylinepark Innsbruck. In dit snowpark vind je o.a. een superpipe van 120 meter lang en 5,5 meter hoog. Verder zijn er nog veel verschillende obstakels om je op uit te leven en er is een speciale gedeelte om off-piste te kunnen snowboarden.

Langlaufen

Als je wil langlaufen ben je in Innsbruck zeker aan het goede adres. Er zijn hier echt schitterende langlaufroutes die zeker aan te bevelen zijn. Aan de zijden van de Olympische hellingen liggen verschillende langlaufloipes. De langlaufgebieden rondom Innsbruck zijn één van de meest sneeuwzekere wintersportgebieden van Oostenrijk. In totaal vind je hier ongeveer 15 kilometer aan loipes in een prachtige omgeving op een hoogte van ongeveer 1700 meter.

Dan is er nog iets hoger, op 2000 meter hoogte ook nog een langlaufgebied in Kühtai. Vanaf dit gebied heb je een prachtig uitzicht op de bergtoppen.

Winterwandelen

Rondom deze veelzijdige wintersportstad liggen verschillende prachtige routes klaar om de mooiste winterwandelingen te maken. Deze wandelroutes variëren van simpele routes tot de wat meer uitdagende routes voor de fanatieke wandelaars.

Routes die vooral aan te raden zijn, zijn de winterwandelroutes die lopen vanaf de Patscherkofel naar de Hochmahdalm. Deze route is 2,5 kilometer lang en je kunt met een kabinebaan naar het beginpunt van de route en daarna wandel je door een schitterend natuurgebied met uitzichten die de moeite waard zijn. Dan is er ook nog een wandeling die gaat van Natters-Hinterwinkel naar Axams. Deze route is 8 km lang en ook hier kun je genieten van het meer dan mooie winterlandschap. Verder zijn er in deze wintersportomgeving ook mogelijkheden om sprookjesachtige avondwandelingen te maken met lantaarns en fakkels.

Sneeuwschoenwandelen

Een ander soort winterwandelen in dit mooie wintersportgebied, dat je zeker ook eens gedaan moet hebben zijn de sneeuwschoenwandelingen. Deze wandelingen kun je maken met een ervaren gids en ze lopen buiten de standaard wandelroutes. Je loopt hier op sneeuwschoenen dwars door de besneeuwde weilanden heen. Deze sneeuwschoenen zien er eigenlijk een beetje uit als tennisrackets en ze zorgen ervoor dat het lopen over de sneeuw een stuk makkelijker is. Je gewicht wordt wat beter verspreid, waardoor je niet direct in de dikke laag sneeuw wegzakt. Het is zeker een bijzondere ervaring om eens een sneeuwschoenwandeling te maken.

Après-ski

Omdat Innsbruck in de eerste plaats een grote stad is en geen wintersportdorp, zul je hier niet echt de wintersportsfeer tegenkomen die je in de echte wintersportdorpen wel ziet. Ook een echte après-ski zul je hier niet snel vinden, maar er zijn natuurlijk wel veel gezellige uitgaansmogelijkheden, zoals diverse cafés, restaurants, discotheken, bioscopen en theaters. Innsbruck is dus toch echt wel een gezellige uitgaansstad. Een leuke afwisseling met de après-ski feesten die je in andere wintersportplaatsen ziet.