Het grote skigebied Kitzbühler Alpen is ontstaan uit de samenvoeging van de skigebieden, „SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental“ en „Kitzbühel/Kirchberg“. Dit enorme wintersportgebied ligt boven het Brixental en het mondaine wintersportoord Kitzbühl, tussen de bergen “Hohe Salve” en “Kitzbühler Horn” in, het heeft zo’n 400 kilometer aan skipistes. Daarbij heeft dit wintersportgebied ruim 140 skiliften. In dit grote en gastvrije skigebied is iedereen welkom. Voor zowel beginners, kinderen als gevorderden zijn er geschikte skipistes. Daarnaast kunnen de gevorderde skiërs de uitdaging aangaan om off-piste te gaan skiën.

De wintersportoorden in de Kitzbühler Alpen

De romantische skidorpjes in dit grote skigebied zijn allemaal gastvrij, maar hebben stuk voor stuk een eigen karakter. De ene wintersportplaats is erg rustig en vooral geschikt voor jonge gezinnen, terwijl de ander juist weer heel levendig is en een heel uitbundige après-ski heeft:

Kirchberg

Op 837 meter hoogte in het centrum van de Kitzbüheler Alpen vind je het enorm populaire wintersportdorp Kirchberg. vooral Nederlanders reizen elke winter graag af naar deze levendige en gezellige wintersportplaats. Ondanks de doorlopende groei van dit dorp, o.a. door de komst van verschillende moderne hotels en pensions de afgelopen jaren, heeft dit skidorpje een nog wat nostalgisch karakter. Niet alleen overdag kun je skiën, maar er zijn ook avonden waarop je kunt avondskiën.

Andere wintersportactiviteiten

Natuurlijk is er in een gezellig skidorp als Kirchberg meer te doen dan alleen skiën. Elke week is er een markt en er worden ook paardenraces in de sneeuw georganiseerd. Verder zijn er in deze wintersportplaats nog andere wintersporten te doen:

Snowboarden

Een populaire wintersport in Kirchberg is snowboarden. Dit wintersportdorpje heeft een eigen snowboard school, de ‘Snowboard Academy’. Je kunt hier natuurlijk goed terecht als beginner om het snowboarden goed onder de knie te krijgen, maar ook de gevorderden kunnen nog wat extra tips krijgen voor bijvoorbeeld het off-piste snowboarden. Natuurlijk zijn er ook funparks te vinden in het wintersportgebied rond Kirchberg met verschillende kickers en rails. Dan is er speciaal voor de echte snowboardliefhebbers ook een ‘treeline’ opgezet met verschillende mogelijkheden om allerlei spectaculaire trucs en kunsten te kunnen vertonen.

Langlaufen

Natuurlijk kan in dit sprookjesachtige skigebied rond Kirchberg het langlaufen niet ontbreken. Dit winterlandschap heeft verschillende prachtige zijdalen met in totaal 40 kilometer aan langlaufloipes, die door dit prachtig besneeuwde wintersportgebied naar de mooiste plekken lopen. Deze langlaufloipers zijn er voor zowel de beginnende langlaufers als voor de gevorderden.

Wandelen

Het wintersportdorp Kirchberg heeft een bosrijke omgeving met ongeveer 40 kilometer aan wandelroutes die zelfs tot bovenaan de pistes kunnen lopen of naar de kleinere skidorpjes in de buurt, soms langs pittoreske boerderijtjes. Elke week worden er wandelingen georganiseerd vanuit Kirchberg met gidsen. Het is zeker de moeite waard om eens met zo’n wandeling mee te gaan. Zeker ook omdat ze gratis zijn. Op deze manier kun je heel wat te weten komen van het skigebied rondom dit mooie wintersportdorp.

Après-ski

Aan het einde van de middag is het dan tijd voor feest. Vanuit verschillende bars en discotheken hoor je muziek klinken en heel wintersportend Kirchberg stort zich in de bruisende après-ski. De meeste bars en café’s zijn vanaf de pistes al bereikbaar. Een beroemde bar in dit populaire skidorp is de ‘London Pub’. Hier begint het après-skifeest al om 15.00 uur.

Welness

Maar wie liever rust wil na alle actie van zo’n wintersportdag kan zich terugtrekken in één van de verschillende sauna’s en zonnebanken om even heerlijk te kunnen ontspannen.

Kitzbühel

De andere erg populaire wintersportplaats is Kitzbühel. Het is een dorp met een schitterend middeleeuws centrum en vanuit dit centrum loopt een skilift rechtstreeks naar het begin van de skipistes. Verder is dit een erg mondain skioord met veel luxe winkels en restaurants.

Het wintersportgebied rond dit dorp heeft meer dan 170 kilometer aan skipistes. Deze zijn voor skiërs van alle niveau’s. Dus van erg makkelijke skipistes voor de beginnende wintersporter tot de moeilijkere voor de gevorderden. De gevorderde skiliefhebber heeft ook nog de kans om off-piste te skiën. Je kunt in dit skigebied nog eens ruim 30 kilometer aan skiroutes vinden, waar je nogal wat bulten (moguls) kan aantreffen. Op dit wintersportgebied komen elk jaar ongeveer één miljoen mensen af uit verschillende landen.

Avondskiën en rodelen

Net als het andere erg populaire wintersportdorp Kirchberg, heeft ook Kitzbühel veel verschillende activiteiten, naast het skiën. Ook in de avonduren zijn er verschillende vormen van wintersport te doen. Je kunt in dit skigebied bijvoorbeeld avondskiën of rodelen. Nog meer wintersportactiviteiten:

Snowboarden

Voor de snowboardliefhebbers zijn er in het wintersportgebied van Kitzbühel maar liefst 2 snowparks. De KitzSki Snowpark heeft zich de afgelopen jaren flink ontwikkeld. Op het moment vind je hier nog wat klassieke kickers en rails. Later is er een treeline bijgebouwd met verschillende treejib elementen. Hier worden verschillende kunsten gedaan op de snowboards met behulp van alleen maar sneeuwhopen en de randen van de piste.

Later is er nog een volledig nieuw snowpark gebouwd met verschillende lagen. De bovenste laag van het snowpark staat in verbinding met de onderste laag. Het onderste deel van dit snowpark is meer bedoeld voor de beginnende snowboarder.

Verder zijn er in deze snowparks ook halfipes te vinden en er is een boardercross voor de gevorderde snowboarders.

Langlaufen

Rondom het prachtige wintersportdorp liggen ruim 60 kilometers aan goed onderhouden langlaufloipes. Deze lopen door schilderachtige landschappen en er zijn genoeg prachtige uitzichten te bewonderen, onderweg. Wat ook erg bijzonder is, is de langlaufloipe die helemaal naar de top van de berg de Kitzbüheler Horn loopt. Ook het langlaufgebied van Wilder Kaiser is vanaf dit punt goed bereikbaar.

Wandelen

In deze schitterende natuur is het ook volop genieten voor de winterwandelaars. De winterwandelpaden zijn goed onderhouden en tijdens het wandelen kun je genieten van de sprookjesachtig besneeuwde bossen en dalen. Het is zeker een aanrader om ook eens een winterwandeltocht te maken onder begeleiding van een gids. Deze gids kan je heel interessante dingen vertellen over de natuur van dit schitterende wintersportgebied.

Après-ski

Ook voor een bruisende après-ski moet je in Kitzbühel zijn, al is de après-ski in dit skidorp wel wat rustiger dan die in Kirchberg. Toch zijn er ook in dit skioord heel gezellige bars en discotheken te vinden waar je helemaal uit je dak kunt gaan.

Rust

Heb je even niet zo veel zin in al dat après-skigeweld, dan heeft dit wintersportdorp dus ook gelegenheid voor een heerlijk rustig en ontspannen avondje. Er zijn in Kitzbühel een aantal sfeervolle barretjes en restaurants waar je op je gemak kunt genieten van een hapje en een drankje. Verder is het niet verkeerd om eens een heerlijke ontspannen welness dag in te lassen in je wintersportvakantie. Ook dat is zeker mogelijk in dit veelzijdige skioord