Je zou kunnen zeggen dat in Ski Arlberg het moderne skiën is ontstaan. Ski Arlberg is dan ook één van de populairste skigebieden van van de Alpen. De ligging van dit wintersportgebied is zo gunstig dat je hier het meeste sneeuw kunt vinden, in vergelijking met de skigebieden die rondom Ski Arlberg liggen.

Gevorderde skiërs

Ski Arlberg is als wintersportgebied vooral geschikt voor gevorderde skiërs. Zij kunnen zich hier heerlijk uitleven op in totaal ongeveer 340 kilometer aan pistes. Voor hen is de populaire skiplaats St. Anton heel geschikt. Er is ook een mogelijkheid om onder begeleiding van een berggids een spannende off-piste afdaling te maken vanaf de Vallugagrat, het hoogste punt van dit enorme wintersportgebied, naar Zürs. De Vallugagrat ligt op een hoogte van maar liefst 2811 meter. Voor de beginnende skiliefhebbers zijn er de goed geprepareerde blauwe skipistes bij de skidorpen Lech en Oberlech.

De wintersportoorden in Ski Arlberg

De dorpjes in dit grote wintersportgebied zijn erg verschillend. Het ene is heel sportief en heeft een bruisende après-ski, terwijl het andere dorp juist weer erg rustig is. Dan heb je nog het mondaine en ook prijzige skidorp, Lech, dat iedereen wel kent als de wintersportbestemming van onze Koninklijke familie.

St. Anton am Arlberg

St. Anton am Arlberg is wel de meest populaire en bekende skiplaats van het hele wintersportgebied. Dit levendige en historische wintersportdorp ligt op een hoogte van 1300 meter en is o.a. populair om de de moderne kabelbaan, de ‘Galzigbahn’ die je naar een hoogte kan brengen van 2085 meter. Bijzonder aan dit dorp is dat het aan de wieg heeft gestaan van het skiën. In 1903 werd hier de allereerste skischool geopend, waar later de beroemde skileraar Hans Schneider nog skilessen heeft gegeven. Ook zijn hier de allereerste skiwedstrijden gehouden in 1927.

Als je je wintersportvakantie in St. Anton am Arlberg door wilt brengen is het aan te raden een goed gevulde portemonnee mee te nemen, want goedkoop is deze wintersportplaats zeker niet.

Andere wintersportactiviteiten

De belangrijkste vorm van wintersport in dit levendige skidorp is toch wel het skiën en het snowboarden, maar St. Anton am Arlberg beschikt ook nog over een grote sporthal, waar je kunt klimmen, squashen, tennissen, enz., en er is ook nog ruimte voor ontspanning in het prachtige wellnesscentrum. Natuurlijk is er hier ook gelegenheid voor andere takken van wintersport:

Snowboarden

Naast het skiën is snowboarden een belangrijke wintersportsoort. Ook snowboarders kunnen hier prachtige off piste tochten maken en er is voor de gevorderde snowboarder natuurlijk een funpark, het ‘Stenton park’. Hier vind je verschillende obstakels zoals een Kickerline, jibline, wallrides en er is een boardercross. Vlak boven dit snowpark vind je de ‘Rendl Beach Bar’. Hier kun je na het snowboarden heerlijk op het terras genieten van de zon, met een welverdiend drankje in je hand.

Meer richting het centrum van St. Anton am Arlberg ligt ook nog een snowpark, de ‘Funslope’.

Langlaufen

Ook de langlaufliefhebbers komen in deze wintersportplaats aan hun trekken. In totaal vind je hier langlaufloipes van ruim 40 kilometer. Deze zijn prima geprepareerd en voorzien van een zeer goede bewegwijzering. Een populaire langlaufloipe is de Verwall loipe. Deze langlaufroute is ongeveer 10 kilometer lang en loopt door een schitterend heuvelachtig gebied in de buurt van de Verwallsee. Het is zeker de moeite waard deze route eens te gaan langlaufen.

Wandelen

Als je echt op je gemak van de prachtige besneeuwde natuur wil genieten in dit wintersportgebied, is het absoluut aan te raden eens één van de mooie wandelingen te gaan maken. In totaal vind je hier meer dan 70 kilometer aan winterwandelpaden, die lopen door de prachtige bossen en een heuvelachtig gebied, met de mooiste uitzichten.

Après-ski

Als je alles hebt gehad, kun je je opmaken voor de spectaculaire après-ski, want dat is wat je in Sankt Anton kan vinden. De belangrijkste après-skibar in dit wintersportoort is de ‘Mooserwirt’. Dichtbij de Mooserwirt heb je ook nog 2 andere gezellige bars, de ‘Sennhütte’ en de ‘Krazy Kanguruh’. Dit zijn toch wel de meest populaire bars voor een supergezellig en bruisend après-skifeest in deze levendige wintersportplaats.

Lech

Zoals al eerder gezegd is Lech de favoriete wintersportplaats van de Nederlandse Koninklijke familie, maar ook andere koninklijke families komen graag naar deze luxe wintersportplaats. Het is een mondain en authentiek skidorpje dat op een hoogte van 1450 meter ligt. Het dorp is voorzien van maar liefst 3 vijfsterrenhotels en 7 viersterrenhotels. Verder vind je hier dure winkels met luxe merken. Ondanks al die luxe heeft deze wintersportplaats nog steeds een gemoedelijk en gezellig dorps karakter.

Door een verbinding van Lech met het andere wintersportdorp, Wart-Schröcken is er een skigebied ontstaan met 176 kilometer aan pistes. Vanuit Lech, kun je binnen 20 minuten met de auto in St. Anton zijn en de skipas is te gebruiken in het voor het hele skigebied van Arlberg. Voor beginnende wintersporters is hier genoeg gelegenheid om te skiën met aardig wat makkelijke skipistes. Maar ook de gevorderde skiliefhebbers zullen zich hier prima kunnen vermaken. Meestal kun je vanuit je accomodatie zo wegskiën. Het skigebied rond dit dorp heeft veel skiroutes voor de mooiste skitochten.

Andere wintersportactiviteiten

Voor wie eens wat anders wil dan skiën is er ook genoeg variatie in dit wintersportdorp. Er is een indoor ijsbaan, tennisbaan en squashbaan. Verder kun je hier ook prima paragliden en 2 keer per maand worden er in dit wintersportplaatsje romantische fakkeltochten georganiseerd.

Snowboarden

Lech heeft een mogelijkheid om samen met een snowboardgids te genieten van één van de in totaal 180 kilometer aan snowboardafdalingen.

Daarnaast beschikt dit wintersportdorp over een snowpark, ‘Easy Park’ dat geschikt is voor snowboarders van alle niveaus. Dit snowpark is voorzien van verschillende obstakels zoals quarters, kickers, halfpipes, tables en slides.

Langlaufen

Ook de langlaufliefhebbers kunnen hier genieten van 27 kilometer aan langlaufloipes. Eén echt mooie langlaufroute is de ‘Zugertal’. Deze langlaufloipe is 15 kilometer lang en loopt vanuit het centrum van Lech langs de rivier de Lech naar het natuurgebied ‘Zugertal’. Tijdens deze langlaufroute kun je genieten van de prachtige natuur en de indrukwekkend besneeuwde bergtoppen.

Wandelen

Voor de winterwandelaars is het wandelgebied rondom Lech een paradijs. Dit wintersportgebied beschikt over maar liefst 50 kilometer aan winterwandelpaden door de bossen en langs de bergen, waar je kunt genieten van een schitterend uitzicht op het besneeuwde winterlandschap van het wintersportgebied rondom Lech. Een tocht die zeker aan te raden is, is de ongeveer 4,5 uur durende route van Zürs naar de Madlochjoch.

Après-ski

Anders dan de uitbundige Après-ski in St. Anton is de après-ski in Lech een stuk rustiger. In dit gezellige winterdorp vind je sfeervolle terrassen en bars, waar je vooral terecht kunt om even op een rustige manier van een hapje en een drankje te genieten met een sfeervol muziekje op de achtergrond. Als je toch wat meer actie wil tijdens de après-ski, is het maar 20 minuten rijden en je stapt zo het feestgedruis van St. Anton in.